Når man har været så svært syg af astma, som Bente Hansen var som barn og ung, opstår der helt naturligt en masse følelser, angst og bekymring, når en pandemi rammer os.
I alle de måneder, som pandemien varede, frygtede Bente at miste livet, hvis hun blev ramt af COVID-19. I dag er hun langsomt på vej tilbage til 'normalen'.
Du kan også høre Bentes historie i Astma-Allergi Danmarks podcast Luftrummet
Lyt til vores podcast om isolation, frygt – og muligvis også nye bekymringer, nu hvor samfundet åbner efter COVID-19.
Som barn og ung havde 64-årige Bente svær astma. Hun har været indlagt 70 gange og været på rekreationsophold flere gange for at få bedre kontrol over sin astmabehandling.
I dag er hendes astma velbehandlet, men den kan trigges af for eksempel virus. Derfor frygtede Bente at blive smittet, da corona-pandemien gjorde sit indtog i Danmark.
- Jeg huskede tilbage på mine mange indlæggelser og var bange for, at jeg var en af dem, der ville blive alvorligt syg af COVID-19. Tænk, hvis det føltes værre end et almindeligt astmaanfald, siger Bente og tilføjer:
- Angsten for at miste livet lå der latent, og medierne var i høj grad med til at forstærke min angst, fordi der blev fokuseret meget på dødsfald.
For Bente har angsten varet ved i alle de måneder, pandemien har varet – og hun oplever, at den er meget svær at slippe. Selvom flere og flere bliver vaccinerede, og restriktioner ophæves, er det svært mentalt at omstille sig til det, vi pludselig gerne må igen.
“
Når jeg færdes steder med mange mennesker omkring mig, skal jeg lige trække vejret dybt. Før har jeg nydt det, men nu er det grænseoverskridende for mig.
— Bente Hansen
Tager små skridt tilbage til den gamle hverdag
Bente kan godt forstå, at mange er glade og finder det befriende, at restriktioner ophæves, men det er vigtigt for hende at bevæge sig tilbage til 'normalen' i eget tempo. Selvom det er hårdt, motiverer det hende, at hun kan se lyset forude.
- Jeg stikker en finger i jorden og fortsætter med at benytte mundbind og holde afstand. Jeg vil tage mine forholdsregler, til alle er vaccinerede, siger Bente.
- Så det bliver små skridt tilbage til normalen og en langsom udvidelse af de sociale cirkler. Det er vigtigt for mig, at jeg føler mig tryg.
Foto: Privat
Giv slip på bekymringerne i dit eget tempo
"Nu er der pludselig en masse ting, vi gerne må igen. Det kan være en kilde til utryghed," siger psykolog Lisbeth Stampe Frølich
Når Bente tænker tilbage på de mange måneder, pandemien har varet, husker hun tilbage på en følelsesmæssig svær tid.
- I første bølge isolerede jeg mig virkelig, jeg gik ikke engang ud for at handle, og det påvirkede mig meget. Jeg følte mig ensom og begyndte at trøstespise. Da anden bølge så kom, vidste jeg godt, at det ikke var sundt for mig at isolere sig på den måde, jeg havde gjort. Jeg ville ikke ned i et sort hul, for så er det svært at komme op igen. Det har jeg prøvet, dengang jeg var meget syg med astma. Derfor begyndte jeg under anden bølge at benytte mig af de samme redskaber, som hjalp mig dengang.
Bentes gode råd til andre, der synes, det er svært at slippe bekymringerne om corona:
Kom langsomt tilbage til 'normalen' i dit eget tempo, og lad være med at føle dig presset. For så kan man føle sig endnu mere presset.
Du behøver ikke hoppe ud i alt på én gang, hvis det føles overvældende. Start med noget, der gør dig glad og opløftet. Det kan fx være at drikke en kop kaffe på café. Hvis du føler dig tryg ved det, kan du stille og roligt udvide aktiviteterne.
Fortsæt med at mødes med andre udenfor, hvis det gør dig mere tryg.
Vælg med omhu, hvilke medier du lytter til.
Bente blev rigtig god til at gå ture udenfor, og hun begyndte at opsøge sociale fællesskaber på nettet, der kunne give hende indhold i livet – blandt andet klaver- og yogaundervisning på zoom.
- Jeg har lært, at det er vigtigt for mig at føle, der er noget, jeg skal. Der er et hold, der venter på mig, og jeg skal øve mig og læse op inden hver undervisning – det holder mig i gang. Når man finder noget, man er god til, bliver det nemmere at komme videre derfra.
'Som astmatiker er man ikke synligt syg'
Bentes mand bakkede hende op og isolerede sig sammen med hende, men til tider har hun manglet forståelse fra andre omkring sig.
“
Omverdenen forstår det ikke, for man kan ikke se på os astmatikere, at vi er kronisk syge. Vi er ikke synligt syge, så mange forstår ikke helt alvoren. Derfor har jeg måttet lægge ører til mange sjove bemærkninger og er blandt andet blevet kaldt hysterisk.
— Bente Hansen
Heldigvis oplevede Bente også det modsatte. Hendes venindegruppe, som hun plejede at mødes med fysisk en gang om ugen, forstod hendes bekymring. Derfor fortsatte de med at mødes hver lørdag eftermiddag – dog bare på det digitale medie Zoom, hvor man kan holde videomøder – hvor de snakkede om, hvordan hver især havde det.
- Igennem de meget hårde tider har det virkelig været ekstremt opløftende, når jeg mødtes med dem virtuelt. Det gjorde mig glad i sindet, og så føltes ugen ikke så lang. Stille og roligt begyndte jeg så at mødes med folk udenfor, og det gør jeg stadig.
'Fremover vil jeg glæde mig endnu mere over de små ting'
Pandemien har påvirket alle på forskellige måder, og for Bente har den sat varige mén. Hun har manglet hyggen i mange måneder, og det har sat sine spor, der vil blive ved med at være der. Hun valgte bl.a. at aflyse julen for at passe på sig selv og sine nære, men det en beslutning, der skilte vandene. Så der er også relationer, der nu skal genopbygges.
- Samtidig vil jeg glædes endnu mere, når det hele er normalt igen, og nyde de små glæder endnu mere.